Glöggkaka för vuxna

Jag är inte bara söt och rolig, jag kan baka också. Efter att familjen gjort glögg använde jag russin och mandel som legat och dragit i sprit några veckor och bakade en julkaka. Den blev väldigt god, men om det inte är lördagkväll och bara vuxna så ska man nog inte äta mer än en liten bit. Och definitivt inte köra bil!
Recept
Ingredienser:
2 dl russin
2 dl mandlar
ca 2 dl starkvinsglögg (till att låta russin och mandel dra i)
1 dl starkvinsglögg (till smeten)
200 smör eller margarin
2 dl ljus sirap alt. socker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
 
Så här gör du:
1. Hacka russin och mandel i önskad storlek. Blanda med 2 dl starkvinsglögg. Låt stå och dra minst en timme, gärna längre.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Rör ihop matfett och sirap (eller socker). Blanda i äggen, ett i taget.
4. Låt russin och mandel rinna av vid behov och blanda med mjöl och bakpulver. Rör ner i smeten och tillsätt 1 dl starkvinsglögg. Häll smeten i en smord och bröad form (ca 2 liter). Grädda mitt i ugnen ca 1 timme och 15 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp.
5. Linda in kakan i plastfolie och förvara den i kylskåp ca 1 dygn innan den skärs upp i tunna skivor.
 
Kakan är hållbar ca två veckor i kylskåp. Vill man göra en barnvänlig variant går det lika bra med alkoholfri glögg.