Busenkel kola
Matte är ganska dålig i köket, nästan värdelös, så när hon väl bakar gäller det att det är busenkelt! Jag och lillhusse blev sugna på att göra lite kola igår och som tur är vet matte hur man gör det lätt som en plätt. Här kommer receptet till alla andra som brister i känslan men inte i viljan! =)
Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. (Obs! Ha inte för hög värme, matte brände första smörklumpen...)
2. Blanda i resten av ingredienserna. Rör runt/vispa tills smeten blir slät.
3. Koka smeten på medelvärme och rör runt lite då och då.
4. Koka i 15-30 minuter, tills smeten är ca 125 grader, eller om du inte har någon termometer, gör kulprovet*.
5. När kolan kokat klart häller du upp den på bakplåtspapper eller en oljad plåt. Låt svalna i kylskåpet.
6. Klipp eller skär kolan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara kolan svalt.
* Kulprovet = 1. Häll upp ett glas med kallt vatten. 2. Ta lite smet på en tesked och droppa i det kalla vattnet.
3. Stick ner fingrarna och ta upp smeten. Smeten ska då gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din färdiga knäck ska ha. Smaka gärna på den.
OBS! Tänk på att när du kokar knäck eller kola så verkar det som att det inte händer så mycket under lång tid. Smeten är väldigt lös under lång tid. Men sedan går det väldigt fort på slutet. Det gäller då att man är med!